VOEDING- & LEEFSTIJL

richtlijnen voor de winter

Ayuverda adviseert om in het winterseizoen te genieten van de stevige en olieachtige eigenschappen van voedingsmiddelen zoals zoete aardappelen, noten en ghee. Leg de nadruk op de smaken zoet, zuur en zout en voeg voldoende scherpe specerijen toe. Dat helpt je om je gecentreerd en licht te blijven voelen.

De specifieke eigenschappen van elk seizoen hebben hun unieke uitwerking op je lichaam, geest en spijsvertering. In de winter is de lucht is droog, koud, helder en licht.

De meeste vegetatie slaat energie op in zijn wortels, beschermd tegen de koude, gure wind van het seizoen. Je lichaam doet hetzelfde; het sluit zich af om warm en gevoed te blijven. Hierdoor hopen de spijsverteringsvuren zich op natuurlijke wijze op in je kern, wat een oven creëert die optimaal heerlijke winterrecepten van gezonde vetten en eiwitten kan verteren en omzetten.

In het begin van de winter is Vata (het principe van beweging) het meest verhoogd als gevolg van de onrustige eigenschappen van de herfst. Kapha (het principe van structuur) begint in de winter ook toe te nemen vanwege de zwaardere voeding en omdat je door het vaak koude weer meer binnen blijft en dus minder beweegt. De uitdaging in de winter is dan ook om Vata te kalmeren zonder Kapha te veel uit balans te brengen. Dat voorkomt Vata-gerelateerde klachten als een droge huid, gebarsten lippen en het verzwakken van het immuunsysteem en typische Kapha lente kwalen zoals verkoudheid, depressie en voorjaarsmoeheid.

RICHTLIJNEN PER DOSHA

VATA: focus op verwarmen en voeden

PITTA: zorg voor een warme omgeving en wees matig met scherpe specerijen

KAPHA: focus op verwarmen en voorkom teveel stagnatie en afvalstoffen door voldoende scherpe specerijen toe te voegen

Behoefte aan inspiratie? Download dan de lijst met aanbevolen voeding en twee simpele receptjes.

Leefstijl

Masseer jezelf dagelijks met warme olie, ter bescherming tegen de kou en voor extra voeding van de lichaamsweefsels. Gebruik verwarmende, voedende olie zoals sesamolie en amandelolie voor het gezicht.

Breng elke ochtend en ’s avonds voor het slapen gaan wat sesamolie aan in je neus aan om uitdroging van het slijmvlies en een troebel hoofd te voorkomen.

Doe ’s ochtends de ademhalingsoefening Kapala bhati (vuurademhaling). Deze oefening werkt stimulerend en breekt teveel slijm af.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, zoals stevige yoga, wandelen en intensievere sporten. Dit voorkomt stagnatie van zowel lichaam als geest en zorgt ervoor dat je niet zwaar en lethargisch wordt. Het zorgt ook voor een goede doorbloeding.

Omring jezelf met heldere kleuren als geel, oranje en rood om somberheid te voorkomen. Je kunt ook etherische sinaasappelolie in een brandertje of verdamper doen voor een verwarmende, opwekkende sfeer in huis.

 

Benut de stilte van de winter om extra te rusten, vaker naar binnen te keren en het afgelopen jaar te verwerken door je gedachten en emoties op te schrijven en je wensen en intenties voor het nieuwe jaar te formuleren.

Aanbevolen behandelingen

Fijne behandelingen om in de winter te ondergaan zijn abhyanga (lichaamsmassage met warme olie) om Vata te balanceren en Pinda Swedana, een massage met warme kruidenstempels die stagnatie van zowel lichaam als geest helpt voorkomen en goed is bij neiging tot overgewicht. Je kunt direct boeken in mijn online agenda. 

Wil je hulp bij het toepassen van de Ayurvedische voeding- en leefstijlrichtlijnen? Of persoonlijk advies? Boek dan een voeding- en leefstijlconsult.

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

en ontvang regelmatig gratis inspiratie voor een nieuwe manier van leven

Je hebt je met succes ingeschreven!