VOEDING- & LEEFSTIJL

richtlijnen voor de zomer

In de zomer staat Pitta dosha het meest centraal. Agni, het spijsverteringsvuur, is dit seizoens op zijn zwakst. Door de warmte openen je poriën zich namelijk en vervliegt een groot gedeelte van de warmte van dit zo belangrijke levensvuur.

In de zomer heeft de zon zijn krachtigste uitwerking. De tuin is volop in bloei, en de (super)markt puilt uit van verse groenten en prachtig zomerfruit.

Het verlangen van je lichaam naar de vette en proteïne rijke wintervoeding en de scherpte van de lente nemen op een natuurlijke manier af. Verfrissende voeding die het lichaam licht laat voelen en verkoeld, is waar het nu naar verlangt, zoals verse koriander, komkommer, meloen en courgette. Het zorgt ervoor dat de hoge en vochtige zomertemperatuur een stuk dragelijk wordt. Het verkomt ook oververhitting wat tot irritatie en agressie kan leiden. 

De focus ligt dit seizoen op de smaken zoet, bitter en samentrekkend om de eigenschappen van Pitta-dosha te balanceren. Naast Agni is ook onze levensenergie op zijn zwakst. Het is dus belangrijk om het rustig aan te doen en te kiezen voor licht verteerbare maaltijden. Hou hier ook rekening mee als je op vakantie gaat naar een land met een warm of heet klimaat. Tijdens de familie barbecue doe je jouw lichaam een groot plezier door te kiezen voor veel gegrilde groenten en wat gevogelte in plaats van vette hamburgers en worsten. Ervaar het verschil na afloop!

BELANGRIJKSTE RICHTLIJNEN

RELAXEN door dagelijks rond het middaguur een dutje op een koele plek te doen.

LICHTE, VERKOELENDE VOEDING zoals saldes en greontegerechten. Voeg wat olie toe aan rauwkost of smoor de groenten even kort om te voorkomen dat Vata teveel toeneemt.

LICHAAMSBEWEGING BEPERKEN tot zwemmen, dauwtrappen of rustige vormen van yoga. Ontspanning is het meest belangrijk.

 

Leefstijl

  • Gebruik voor je dagelijkse Abhyanga (lichaamsmassage) warme kokosolie, tenzij je merkt dat je het van binnenuit koud hebt ook al is het warm. Kies dan voor warme ghee. Je kunt er een paar druppels ontspannende etherische olie als jasmijn, lavendel of roos aan toevoegen. Abhyanga met kokosolie is in de zomer zowel ’s ochtends als ’s avonds een goede manier om je lichaam te koelen.
  • Matig je tempo en aantal activiteiten zodat je jezelf niet overbelast.
  • Kies voor niet-competitieve lichaamsbeweging, zoals zwemmen, rustige yogavormen (Yin, Hata), dauwtrappen in het bos of wandelen in het maanlicht.

Blijf ’s middags uit de zon. Ga op warme dagen rond het middaguur wat slapen op een plek die koel is en lekker zoet ruikt door gebruik van een diffuser met wat sandelhout, jasmijn of roos. Neem koele douches en baden.

 

Masseer je voeten voor het slapengaan met wat kokosolie en zorg dat je voor 22:00 uur in bed ligt zodat je Pitta niet overprikkelt.

Aanbevolen behandelingen

Fijne behandelingen om in de zomer te ondergaan zijn abhyanga met verkoelende olie, Netra Basti bij droge ogen en Padabhyanga (voetmassage). Je kunt direct boeken in mijn online agenda.

Wil je hulp bij het toepassen van de Ayurvedische voeding- en leefstijlrichtlijnen? Of persoonlijk advies? Boek dan een voeding- en leefstijlconsult.

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

en ontvang regelmatig gratis inspiratie voor een nieuwe manier van leven

Je hebt je met succes ingeschreven!