Home » Blog » Ayurveda » Een ander perspectief op menopauze

Een ander perspectief op menopauze

door | 9 jul, 2021 | Ayurveda

De menopauze. Ik zit er middenin. Als de menstruatie een jaar uitblijft, is het vanuit de Westerse geneeskunde gezien – die alles graag in statistiekjes vertaalt – een feit. Je bent officieel in de overgang. Vanuit het oogpunt van Bewustzijnsontwikkeling ligt het anders. Jij bent niet in de overgang, maar je lichaam. Dit andere perspectief kan bijdragen aan hoe je deze levensfase doormaakt.

Weerstand, vertragen en prikkels

Slapeloosheid. Gebrek aan focus of een wattenhoofd. Me super-vaag voelen. Of somber, onzeker, verdrietig. Moe zijn, vage buikpijn, zeurerige hoofdpijntje. Opgeblazen buik of soms helemaal opgeblazen. Opvliegers (mét zweet!). Geen eetlust of juist heel veel eten nodig hebben. Pijn in mijn gewrichten. Een heel scala aan fysieke sensaties trekt er voorbij. Vanuit bewustzijnsontwikkeling geweldig om mee te spelen. Vanuit mijn denkende hoofd gezien iets om af en toe helemaal gek van te worden en wat opgelost moet worden. Zo snel mogelijk! Het meest opvallende waar ik mij bewust van ben is de weerstand tegen dat wat er nu is. “Ik wil dit niet!”, schreeuwt mijn hoofd. En hoe dat verzet lijden veroorzaakt. Want wat je weerstaat, blijft bestaan.

De Ayurvedische voedings- en leefstijl is gelukkig ook nu een geweldige ondersteuning. Door regelmatig te reinigen, mijn voeding aan te passen en medicinale kruiden (op voorschrift van mijn Ayurvedic Practitioner), is de pijn in mijn gewrichten over. Om de dag mijzelf masseren met een speciale Ayurvedische olie doet wonderen tegen de opvliegers. Ze zijn geminimaliseerd tot af en toe een lichte verhoging. Veel bewegen doet ook erg goed. Lang in de natuur wandelen in een rustig tempo met af en toe een pauze helpt tegen het opgeblazen zijn en kalmeert. Vertragen, vertragen, vertragen is sowieso het credo.

“Voor tien uur in bed met de lichten uit en om 05:30 uur weer op.” Heel wat van mijn cliënten kunnen dit advies inmiddels wel dromen (nu ze goed slapen!). Want het werkt. ‘s Avonds na 20:00 uur prikkels vermijden van TV kijken, internetten en op je mobiel bezig zijn zorgt ervoor dat Pitta, het vuur element dat alle transformatieprocessen stuurt, makkelijker alle voeding en indrukken van de dag kan  verwerken. Dat proces begint rond 22:00 uur. Als jij dan al lekker ligt te slapen heb je er geen last van. Ook ik volg dat ritme. Rustig opruimen, nog even een wandelingetje of op een andere manier ontspannen, een beker warme plantaardige melk met kruiden en olie. Het verlaagd de stress waardoor de slaap makkelijker komt.

Andere perceptie

Het sleutelwoord is echter acceptatie. Vooral Mind Detox heeft mij daar echt mee geholpen. Het – deels onbewuste – verzet tegen het feit dat mijn lichaam in een groot veranderingsproces zit wat heel intens kan zijn, is sterk afgenomen. En daarmee ook de symptomen. Natuurlijk vliegt het me nog wel eens aan. Maar ik weet nu dat het menselijk is om gedurende de dag een heel scala aan emoties en fysieke sensaties te ervaren. Dat gadeslaan, er bij blijven, ze toestaan en observeren, zorgt ervoor dat de menopauze iets is om mee te spelen. De dans te zien tussen wat de mind allemaal vindt en dat wat er werkelijk is.

I am loving live as an ageless goddess

Deze kalmerende gedachte vanuit de Mind Detox methode blijkt een opwekkend elixer als ik meegetrokken dreig te worden door een ondermijnende stroom aan oordelen van de mind. Daardoor kan ik meebewegen, alsof ik vloeibaar ben. Toegeven aan de behoefte om veel aandacht aan mijzelf te besteden. Waardoor ik kan blijven dansen met het leven, wat het mij ook brengt.

Wil je zelf ervaren hoe Ayurveda en Mind Detox je kunnen ondersteunen in de overgang? Boek dan een consult. Je ben zó welkom.

Schrijven is een langgekoesterde wens van mij.

Hier op mijn eigen website leef ik mij daar heerlijk in uit. Blogs over mijn eigen ervaringen met bewustwording en artikelen over Ayurveda en Mind Detox. Bedoeld om je te informeren en inspireren tot een nieuwe manier van leven.

Gerelateerde artikelen

Artikel: het nut van Ayurvedische detox

Artikel: het nut van Ayurvedische detox

Afvalstoffen verdwijnen niet vanzelf uit het lichaam en veroorzaken op den duur ernstige gezondheidsklachten. Binnen de Ayurvedische geneeskunde is het daarom gebruikelijk om het lichaam in elk geval twee keer per jaar te reinigen: in de lente en in de herfst. Het is een effectieve manier om seizoensgebonden klachten als depressie, lethargie, voorjaarsmoeheid en hooikoorts te voorkomen. In dit artikel lees je waarom een Ayurvedische detox nog meer zo belangrijk is.

lees verder
Het effect van stress op Vata dosha

Het effect van stress op Vata dosha

Voor veel mensen creëert de situatie die we door het Coronavirus doormaken veel intensiteit. Er zijn meer gedachten, sensaties in het lichaam, meer emoties en er is meer informatie om op te nemen en op te reageren. Al deze verhoogde energie zorgt voor wat we binnen de wetenschap van Ayurveda Vata disbalans noemen. In dit bijgewerkte artikel van 2021 lees je hoe dat komt en wat je zelf kunt doen om weer in balans te komen en te blijven.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

en ontvang regelmatig gratis inspiratie voor een nieuwe manier van leven

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin