Home » Blog » Ayurveda » Artikel: het nut van Ayurvedische detox

Artikel: het nut van Ayurvedische detox

door | 28 jan, 2022 | Ayurveda

De energie van de lente is aan het ontwaken, diep in de aarde.

Ayurveda adviseert om het lichaam extra te ondersteunen in deze ontluikende tijd van het jaar. Zoals de bomen warmte nodig hebben voor het sneller laten stromen van hun sappen, kun jij je lichaam en geest helpen om na de zwaarte van de winter weer op gang komen met een detox. In dit artikel geef ik je wat meer achtergrondinformatie over het nut daarvan.

Agni & Ama

Twee hele belangrijk elementen van de Ayurvedische geneeskunde zijn Agni en Ama. Agni kun je zien als een innerlijk vuurtje. Het zorgt ervoor dat lichaam en geest alle voeding en indrukken makkelijk opnemen en verwerken. Net als elk vuur, heeft Agni voortdurend onderhoudt nodig. Want als Agni niet goed werkt, wordt het evenwicht tussen de dosha’s aangetast en ontstaat er een brei van onverteerbare voeding: Ama.

Ama verdwijnt niet vanzelf. Ongemoeid neemt het langzaam maar zeker toe en verspreidt het zich als een gif door je lichaam. Het nestelt zich eerst op de van nature zwakke plekken die van mens tot mens verschillen. Vervolgens veroorzaakt het ziektes die in gradatie steeds verder toenemen. Hoe langer Ama genegeerd wordt, hoe groter de kans op ernstige gezondheidsklachten. Daarom is het zelf verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid zo enorm belangrijk. Met de Ayurvedische voeding- en leefstijl doe je dat op een preventieve en natuurlijke manier.

Winter is Kapha-tijd

In de winter schakelt de natuur over in ruststand. Om energie te sparen gaan de sappen van de bomen en struiken trager stromen. Bladeren vallen. Dieren trekken zich terug of gaan in winterslaap. Ook wij als mens zijn geneigd minder vaak naar buiten te gaan en ‘s ochtends langer in ons warme bed te blijven. Agni is hoog om ons lichaam warm te houden. Daarom eten we ook meer. We hebben zin in gevulde soepen, vlees en stamppot. Door deze extra zware en vette voeding, neemt Kapha dosha toe. Kapha is namelijk zwaar en olieachtig en als je deze eigenschappen niet compenseert met je voeding- en leefstijl, kan er een teveel ontstaan. In de winter merk je daar vaak weinig van, behalve in toename van gewicht. Maar in het voorjaar kun je last krijgen van typische seizoen kwalen als verkoudheid, voorjaarsmoeheid en depressie.

In de lente wordt het weer warmer. Agni gaat in reactie daarop minder hard branden. Net als de sappen van de bomen, gaat in jouw lichaam Kapha stromen. Het neemt de afvalstoffen die je in de winter hebt verzameld met zich mee. Je wat lagere Agni wordt nu extra aangesproken om al die vrijkomende ama te verteren wat de kans op disbalans vergroot. Om dit te voorkomen en om Agni te ondersteunen staat detoxen centraal in de lente.

Preventieve remedie

Tijdens een Ayurvedische detox wordt Ama door het gebruik van medicinale kruiden en een dieet van licht verteerbare voeding in combinatie met lichaamsbehandelingen vloeibaar gemaakt en uit de lichaamsweefsels verwijderd. Klachten verdwijnen meestal als sneeuw voor de zon en het eindresultaat is een vitale en levendige energie. Als je na de detox de lente voeding- en leefstijlrichtlijnen volgt, rekening houdend met je constitutie (Vata, Pitta of Kapha), behoud je dat sprankelende steeds makkelijker.

Sticky Stuff

Tijdens een detox kunnen ook onderdrukte emoties vrijkomen: Sticky Stuff. Sticky stuff is heel taai en hardnekkig. Het is mentale Ama en wil heel vaak niet weg. Het opnieuw aan je hart aanbieden van emoties die vrijkomen vraagt om aandacht en liefde. Om dankbaarheid voor de triggers. Die zaten er namelijk ook al vóór je begon met de detox. Het kan intens zijn. In dat geval is een Mind Detox sessie heel ondersteunend.

Contra indicaties

Als je bezig bent om zwanger te worden of zwanger bent is detoxen onverstandig. Er is risico op het afdrijven van het vruchtje. Een detox tijdens je menstruatieperiode is teveel van het goede. Ayurveda ziet menstrueren namelijk als een natuurlijke vorm van reiniging. Een week (of langer) voor je menstruatie kan wel. Dan is het juist extra ondersteunend. Als je een eetstoornis hebt is het zaak dat je eerst professionele hulp zoekt. De Mind Detox Methode kan daar heel goed onderdeel van uitmaken.

Ama en Sticky stuff herkennen

Je na het eten zwaar of misselijk voelen is een teken van ama. Hetzelfde geldt voor weinig eetlust hebben of juist veel snaaien. Naar een fles wijn grijpen omdat je niet lekker in je vel zitten is een voorbeeld van Sticky stuff dat gevoed wil worden. Alcohol drinken is dan niet de oplossing. Een Ayurvedische reinigingskuur wél. Je kunt hier mijn aanbod bekijken.

Wil je eerst advies over wat voor jou de beste route is? Neem dan contact met mij op. Je bent zo welkom.

Schrijven is een langgekoesterde wens van mij.

Hier op mijn eigen website leef ik mij daar heerlijk in uit. Blogs over mijn eigen ervaringen met bewustwording en artikelen over Ayurveda en Mind Detox. Bedoeld om je te informeren en inspireren tot een nieuwe manier van leven.

Gerelateerde artikelen

Het effect van stress op Vata dosha

Het effect van stress op Vata dosha

Voor veel mensen creëert de situatie die we door het Coronavirus doormaken veel intensiteit. Er zijn meer gedachten, sensaties in het lichaam, meer emoties en er is meer informatie om op te nemen en op te reageren. Al deze verhoogde energie zorgt voor wat we binnen de wetenschap van Ayurveda Vata disbalans noemen. In dit bijgewerkte artikel van 2021 lees je hoe dat komt en wat je zelf kunt doen om weer in balans te komen en te blijven.

lees verder
Een ander perspectief op menopauze

Een ander perspectief op menopauze

De Ayurvedische voeding- en leefstijl en Mind Detox helpen overgangsklachten drastisch verminderen. Ik deel in dit blog mijn persoonlijke ervaringen, want het doormaken van de menopauze ís persoonlijk. Het vraagt om ondersteuning die bij jou en jouw unieke omstandigheden passen. Ayurveda en Mind Detox bieden je die mogelijkheid op een natuurlijke manier.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

en ontvang regelmatig gratis inspiratie voor een nieuwe manier van leven

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin