Ayurveda

Ayurveda is het eeuwenoude Indiase gezondheidssysteem dat ‘wetenschap van het leven’ betekent.

De geneeskunst combineert de fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten van het leven om lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen. Op deze manier helpt het je in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen. De leer van de drie dosha’s – Vata, Pitta, Kapha – speelt hierbij een centrale rol. Ayurveda staat bij de World Health Organization (WHO) geregistreerd als een wetenschappelijk geaccepteerde geneeskunde. Vanwege de holistische benadering kan het de westerse geneeskunde op een bijzonder waardevolle manier ondersteunen.

 

9

De heilzame werking van Ayurvedische massage

Stress. Pijnlijke en stijve spieren. Krakende gewrichten. Om 04:00 uur wakker worden en niet meer kunnen slapen. Of precies het tegenovergestelde: je gaat moe naar bed maar valt niet in slaap omdat je maar blijft malen. In een herstelproces zitten van een burn-out, scheiding of verlies van een dierbare. Steeds weer last hebben van overprikkeling omdat je hoog sensitief bent.

Abhyanga, zoals massage met warme olie binnen Ayurveda wordt genoemd, is ondersteunend aan het herstel van al van deze vormen van disbalans. Het heeft ook een preventieve werking. Een behandeling met warme kruidenbundels in de lente bijvoorbeeld, helpt verkoudheid en voorjaarsmoeheid voorkomen.

9

Je lichaam is een spiegel

Een opgeblazen buik. Je moe en zwaar voelen na het eten. Geen eetlust hebben of juist de hele tijd willen eten. In de loop van de middag in een dip terecht komen. Dagen niet naar de wc kunnen of vaak dunne ontlasting hebben. Geen dieet willen volgen maar toch graag willen afvallen.

Klachten die feitelijk de taal van je lichaam zijn om jou iets duidelijk te maken. Ayurveda ziet voeding en je manier van leven als medicijn en je lichaam als spiegel. Door je bewust te worden van wat je lichaam je laat voelen en zien, ga je die taal leren verstaan en er naar handelen. Gewichtsverlies, een gezonde eetlust en meer energie zijn dan al heel snel het resultaat.

Ayurveda met een vleugje magie

Zelfkennis is het doel van Ayurveda. Door jezelf steeds beter te begrijpen is het mogelijk bewuster keuzes te maken die je helpen je goed te voelen en lekker in je vel te zitten, zowel geestelijk als lichamelijk. Dit is een doorlopend proces, waar je in elke fase van je leven baat bij hebt. Je gaat ervaren dat het gebruik van kruiden, Abhyanga en de juiste voedings- en leefstijl je overal in  ondersteunen.

Mijn manier van werken wordt ervaren als deskundig, zorgzaam en liefdevol, met een vleugje magie. De magie zit in mijn vermogen heel goed te kunnen voelen, te werken in het hier-en-nu en in mijn oprechte verlangen om jou te helpen terug te komen bij je ware natuur. Ik geef mijn kennis en persoonlijke ervaring heel graag en met veel enthousiasme aan je door. Elke behandeling en sessie is afgestemd op jouw behoefte op dat moment.

De hersenen zijn een zalvend orgaan. Goede oliën zijn de smering van onze hersenen en ondersteunen de bloedsomloop en een gezond leven. Daarom maakt dagelijks gebruik van kokosolie, ghee, sesamolie en oliemassage deel uit van de Ayurvedische voedings- en leefstijl.

Met de Ayurvedische voedings- en leefstijl zorg je op een bewuste manier goed voor jezelf. Je immuunsysteem is sterk en je gewicht blijft op pijl.  Je voorkomt daarmee heel veel aandoeningen en voelt je licht en energiek. Zonder ingewikkelde recepten of ingrediënten. 

Massages

Je kunt zelf een keuze maken uit het aanbod of contact met mij opnemen voor advies wat voor jou het meest passend is. Ik werk met warme, Ayurvedische  kruidenoliën en kruidenbundels, die ik op het moment van de behandeling afstem op je constitutie en je eventuele klachten, rekening houdend met het seizoen.

Voedings- en leefstijl coaching

Als je wilt weten welke Ayurvedische voedings- een leefstijl bij jou past, kun je een afspraak maken voor een consult. We gaan het hebben over je huidige eetpatroon en manier van leven. Met aandacht voor wat je zou willen veranderen en waar je tegenaan loopt. We inventariseren eventuele klachten en kijken wat je constitutie is en of er dosha’s uit balans zijn. Daarna bespreken we een plan van aanpak. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: wat heeft jouw lichaam nodig om weer in balans te komen? Welke behandelingen kunnen jou daarbij ondersteunen? Je krijgt ook advies over welke voeding en activiteiten goed zijn voor jouw specifieke constitutie en welke je beter kunt vermijden. 

Je leert Ayurveda stap voor stap kennen en toepassen, zodat het een manier van leven wordt. Want dat is het. Ayurveda is een manier van leven. Een leven volgens jouw ware natuur. 

Ervaringen van cliënten

Ik vond het fijn om de detox week te doen. Het is heel goed om even een stap terug te nemen en bewust te ervaren welk gedrag, welke gewoontes, wat voor effect deze op je hebben. Wat er gebeurt als je veel van de dingen waarmee we momenten opvullen – bepaald voedsel – series – (digitaal) sociaal contact – mindert of weghaalt en wat er dan in de rust gebeurt.

Wat eten betreft voelde ik vooral dat mijn lichaam veel minder bezig is met verwerken. En dat ik in de week erna makkelijker kon aanvoelen van welk eten mijn lichaam nou wel of niet blij wordt. Er kwamen ook emoties op en daar ruimte aan geven was heel goed. Cisca is een fijne begeleider. Ze heeft een duidelijke visie en volgt haar intuïtie daarin. En is een heel fijn persoon.

Jolijn

Amersfoort

Ik ben bij Cisca gekomen door de goede ervaringen van mijn twee nichtjes met haar manier van werken. Ik wil graag mijn eetgewoonten resetten, werken aan mijn lijf en vooral leren om te zijn wie ik ben.

Toen ik begon met de voedings- en leefstijlrichtlijnen die passen bij mijn constitutie was ik helemaal niet bekend met Ayurveda. Dankzij Cisca’s duidelijke uitleg kon ik het mij echter makkelijk eigen maken en merkte ik na een maand al veel verschil: een verbeterde spijsvertering, vier kilo afgevallen en een veel fitter gevoel.

Sandra

Soest

“Zelf ervaren is de beste manier om te ontdekken wat Ayurveda voor jou kan betekenen.”

Vaak gestelde vragen

Wat zijn 'dosha's'?

Ayurveda gelooft dat er vijf elementen zijn die de essentie van het hele universum vormen, zowel in jou en mij als de planeet waarop we leven. Deze elementen zijn; ruimte, lucht, vuur, water en aarde. In ons lichaam combineren zij tot wat Ayurveda de drie dosha’s noemt; kwaliteiten of energieën die al onze lichaamsfuncties beïnvloeden, namelijk Vata, Pitta en Kapha.

Wat is Vata?

Vata is samengesteld uit ruimte en lucht, en is de subtiele energie in het lichaam die wordt geassocieerd met beweging en verandering. Het omvat bijvoorbeeld de ademhaling, het kloppen van het hart, alle spierbewegingen en de fijne acties die plaatsvinden op cellulair niveau. Wanneer deze dosha in balans is, leidt dit tot creativiteit en flexibiliteit; als het uit balans is, leidt het tot bezorgheid, angst, disfunctie, pijn en stijfheid.

Wat is Pitta?

Pitta is samengesteld uit vuur en water en vormt de essentie van het stofwisselingssysteem;  de werking van ons lichaam zoals de spijsvertering, absorptie, assimilatie en het regelen van de lichaamstemperatuur. In evenwicht bevordert Pitta begrip en intelligentie. Uit balans veroorzaakt het overmatige woede, frustratie en irritatie, huidproblemen, zuuroprispingen en ontstekingsaandoeningen in het lichaam.

Wat is Kapha?

Kapha bestaat voornamelijk uit aarde en water en is als zodanig de energie die de structuur van het lichaam vormt. Kapha is de bron van smering voor het lichaam. Het  houdt de gewrichten flexibel en de huid gehydrateerd en het houdt ons immuunsysteem in stand. In evenwicht bevordert deze dosha liefde, vergeving en stilte. Uit balans leidt het tot hebzucht, gehechtheid en bezitterigheid. Te veel Kapha veroorzaakt overtollig slijm en bijvoorbeeld hartaandoeningen die samenhangen met opstoppingen in de slagaders.

Wat is Agni?

Agni is het metabolische vuur, de lichaamsenergie die op fysiek niveau volledig verantwoordelijk is voor het transformeren van dingen van de ene vorm naar de andere. Het is essentieel voor de gezondheid, omdat elke functie van ons lichaam is gebaseerd op veranderingen; van voedsel tot cellen, van lucht naar energie enzovoort.  Als Agnis vermindert, verminderen ook al onze functies.

Wat is Ama?

Ama is de naam die Ayurveda geeft aan de gifstoffen in het lichaam die worden geassocieerd met onverteerd voedsel, ingenomen verontreinigende stoffen of ervaringen die niet door onze geest worden verteerd. Overtollig Ama leidt tot verstopping of blokkering van onze  lichaamsfuncties omdat het niet wordt uitgescheiden via onze natuurlijke systemen. Het leidt tot fermantatie en daaropvolgende onbalans in alle drie de dosha’s. Ama – giftig materiaal – is vruchtbare grond voor de ontwikkeling van ziekten. Het is destructief en kan dus het beste worden vermeden en verwijderd.

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

en ontvang regelmatig gratis inspiratie voor een nieuwe manier van leven

Je hebt je met succes ingeschreven!